Návrh Magistrátu hl. m. Prahy na řešení parkování

16.04.2014 11:09

Po poměrně dlouhé době je na světě nová koncepce řešení parkovacích zón v Praze. Ona vlastně není až tak nová, jde o původní, cca 5 let starou koncepci, kterou nové vedení smetlo ze stolu. Další personální rošádou se vedení vrátilo k původní koncepci, což odborníci znalí problematiky, tedy ne politici, chápou jako správný krok.

Důležité je, že se s rozšířením "zón placeného stání" (ZPS) počítá v dohledné době v dalších částech Prahy.

V Karlíně snad již zkraje roku 2015.

A co to znamená pro nás, obyvatele Karlína?

V prvé řadě je třeba zmínit, že se připravují 2 tarify rezidentního parkování. První bude kopírovat mechanismy již zavedených ZPS v jiných částech města.

Za roční poplatek (třeba v Praze 2 je to 700,- Kč) dostanete parkovací kartu a můžete parkovat "kdekoli" na území své městské části Prahy.

Druhý tarif umožní parkování jen v těsné blízkosti trvalého bydliště. Tento tarif bude samozřejmě levnější. Ovšem, jaká bude skutečná cena tarifů zatím známo není. 

Koncept také počítá s tím, že se po Praze dramaticky zvýší počet tzv. "smíšených zón".  Tyto zóny budou v noočních hodinách vyhrazeny pouze rezidentům a přes den, kdy jsou využívány méně,  v nich bude možno, za poplatek samozřejmě, zaparkovat i pokud nejsme rezidenty v dané lokalitě.

 

Jak to celé dopadne jisté ještě není, zóny namalovány nejsou, značky také ještě nestojí. Důležité je, že se snad konečně blíží změna, díky které nebudeme muset kroužit kolem bloku a vyhlížet místečko k zaparkování.

 

Uvedené informace pocházejí ze semináře týkající se dopravy v klidu (neodborně: parkování), nejsou oficiální a je tedy možné, že vše ještě dopadne jinak.